KDU.breadcrumbs.homePlzeň - město Marie Fritzová: Abychom se tam všichni vešli

Marie Fritzová: Abychom se tam všichni vešli

Přidáno 27. 9. 2018
Jako matka na rodičovské dovolené pobývám často se svými dvěma dětmi u řeky Radbuzy. Když jsem měla jen prvního synka, ke kterému před dvěma lety přibyla i sestřička, a kterého to doma moc nebavilo, potulovali jsme se tam vždy již v ranních hodinách a někdy jsem z té osamocené cesty měla i trochu strach.

Ten, kdo stejně tak jako já navštěvuje okolí řeky Radbuzy, a to zejména nedaleko tzv. Papírenské lávky, mi dá jistě za pravdu, že místy je poměrně pěkná promenáda vystřídána téměř bahnitou stezkou. Mám na mysli především levý břeh řeky, kde se v zimě kočárkem skoro nedá ani projet (jedná se o cestu vedoucí od Lidlu dále směrem ke Škoda parku). Pravý břeh řeky je zase během teplých měsíců doslova „přeplněn“ cyklisty, in-line bruslaři, zamilovanými páry a maminkami s dětmi, které každou chvíli loví dítko z přímé dráhy okolních „letců“.

Byť jsem do určité míry příznivcem adrenalinových sportů, nechci je testovat na svých malých dětech. Takže v těchto krásných měsících, kdy vás příroda volá ven, máte na vybranou u řeky dvě cesty – zarostlou stezku pro zdatné nebo „přeplněný Karlák“. Ani jedno se mi příliš nezamlouvá, a tak bych toto místo v následujících letech chtěla s vaší podporou změnit. Pravý břeh řeky vhodně upravit a rozšířit. Na levém břehu vybudovat solidní cestu pro pěší a cyklostezku. Břehy řeky Radbuzy jsou samozřejmě jen jeden z dílčích problémů celkového zkvalitnění cest okolo řek v Plzni a budování cyklostezek v jejich okolí. Tomuto problému bych se chtěla v následujících letech plně věnovat.