Ing. Helena Regnerová

Předsedkyně MO 4, úřednice

1.Kdybyste se měl charakterizovat jako člověk, co byste řekl(řekla)?

Asi bych řekla, že jsem normální žena, která vidí svoji úlohu především v rodině, ale zajímají ji i společenská témata.

2.Proč jste se rozhodl(a) kandidovat v komunálních volbách za KDU-ČSL?

Ráda bych alespoň nepatrně přispěla straně, o které si myslím, že patří mezi ty slušné a s jejímž programem se ztotožňuji.

3.Jakých hodnot si vážíte a co Vám naopak nejvíce vadí?

Vážím si dobrých a slušných lidí, vážím si obětavosti a nezištné pomoci, lidské solidarity, pracovitosti, umění se smát. Je toho mnohem víc, čeho si vážím. A co mi vadí? Asi nejvíc bezmocnost, když se dobrým lidem stanou špatné věci…

4.Máte svoje životní krédo či motto?

To jste mne zaskočili, to nemám. Žít se snažím tak, abych si mohla vážit sama sebe. Se špatným svědomím se špatně usíná.

5.Máte nějakou oblíbenou osobnost či politický vzor?

Výjimečných osobností, které nám mohou některými svými vlastnostmi sloužit za vzor je řada. Ovšem každá z nich žila a jednala v situacích, které byly a budou vždycky trochu odlišné od těch našich…. V českých podmínkách a v ne tak dávné době se vymykali běžnému průměru lidé, kteří se dokázali postavit komunistické zvůli, nenechali se ohnout a zachovali si lidskost. Velmi často na to tvrdě doplatili, byli to takoví moderní mučedníci.

6.Co Vás nejvíce zajímá v místě, kde kandidujete?

Co jsou největší plzeňské problémy? Co byste chtěl(a) změnit?

Doubravka je podle mého názoru jedna z nejlepších městských čtvrtí pro bydlení. Není „nahuštěná“ panelovými domy a její výhodou je i určitá vzdálenost od centra města. Je tu celkem klid a dopravní obslužnost trolejbusem č. 16 a autobusem č. 30 je většinou dostatečná.

Někdo by řekl, že je tu klid až moc a chybí takové to „městské prostředí“. Po rekonstrukci obchodního střediska Centrum se zlepšila možnost lidí něco si koupit či posedět v kavárně. Pro obchodníky asi není lehké v naší čtvrti vést malý podnik. Lidé se jezdí bavit do centra města a rádi nakupují ve velkých obchodních domech za městem.

Silnou stránkou Doubravky je příroda kolem, zvláště Špitálský les, Chlum, okolí kostela u Jiřího, les Pytel i Švábiny s krásným výhledem na město, Lobezský park a řeka Úslava. Sportovat se dá v základních školách s pěknými hřišti, v sokolovnách či na Lopatárně a dalších místech. Co ale v této čtvrti, která má asi 25 tis. obyvatel, citelně chybí, je možnost si zaplavat. Krytý bazén nebo zatím alespoň letní venkovní koupaliště by zde být mělo.

Ani co se týče cyklostezek, nemůžeme být v Doubravce spokojeni. Satelitní sídla jako je např. Červený Hrádek jsou na kole dostupná jen s velkým rizikem.

Přes vzdálenost od centra města je problémem naší čtvrti bezdomovectví. Naopak Salesiánské středisko mládeže přináší výbornou alternativu mladým lidem při trávení volného času.

7.Teď něco lehčího – jaký máte rád(a) druh humoru?

Mám ráda humor jako takový, správně se říká, že je to koření života. Vtipům se hlasitě zasměju, bohužel nejsem schopná je pak doma dobře reprodukovat, což mne velmi mrzí. Už od mládí jsem byla fanouškem divadla Járy Cimrmana a i filmy, na kterých se podílel pan Svěrák, mohu vidět opakovaně a moc se mi líbí. Pro změnu nemám moc ráda díla Zdeňka Trošky, tam je humor často těžkopádný a tak jednoduchý, až to někdy ani humorné není.

8.Jaká je Vaše oblíbená kniha či autor?

Beletrie je mým koníčkem od mládí, vždycky jsem byla veliká čtenářka. Pamatuji si na okouzlení autory jako byl Dickens, Balzac, Brontëová, Cronin, Green, Dostojevskij, Tolstoj, Deml, Čep atd. Jak šel čas, přibývala práce a děti, už tolik knížek nezvládám. Na dovolenou jsem si ale vzala knížku od Jamese Herriota „To by se zvěrolékaři stát nemělo“ a královsky jsem se pobavila. Navíc jsem musela obdivovat jeho okouzlení a lásku ke kraji, ve kterém jeho zvěrolékař žije.

9.Umíte vařit a jaké jídlo byste zvládl(a) uvařit přátelům?

Ano, tato otázka je velmi pěkná, když dotázaní jsou muži. Žen byste se měli spíš ptát, jestli umí zatlouci rovně hřebík nebo vyměnit pneumatiku u auta. Na to bych odpověděla, že tyhle mužské práce neumím, protože nemám čas, když musím pro rodinu vařit, prát a uklízet. Ale vážně. Vaření provozuji zcela pravidelně a snažím se o zdravé stravování rodiny. Převažují u nás sice česká jídla, ale zkouším i nové věci jako jsou maďarské langoše, thajské kari nebo ruský boršč.

10. Co Vás v poslední době pobavilo?

Už jsem zmínila knížku, také filmy mám ráda takové, kde se člověk může zasmát.  Ale i v běžném dni se občas stane něco moc zábavného. Může to být i maličkost. Například pátrání po brýlích bez brýlí na nose je hotové dobrodružství.

11. A nakonec jedna dotěrná otázka – jaké máte neřesti, se kterými bojujete?

Bojuji s tloušťkou, leností a pohodlností.  Sedavé zaměstnání vyžaduje po práci zařadit nějaký sportovní výkon nebo alespoň procházku. A na to se někdy těžko hledá čas.