Mgr. Lilka Rybářová-Ročáková

KDU-ČSL, Důchodce

Rozhovor

1. Kdybyste se měla charakterizovat jako člověk, co byste řekla?

Člověk, který marně touží celý život po dokonalosti a který každý den vstává s nadějí, že bude lepší.

2. Proč jste se rozhodla kandidovat v komunálních volbách za KDU-ČSL?

Pracovala jsem již několik volebních období v Kulturní komisi města Plzně a tam se mi podařilo podpořit některé významné kulturní projekty a subjekty. Uvedla bych v této souvislosti Smetanovské dny, Tribunu komorní písně. Především, však řadu činností amatérů a jejich projektů. Považuji je takříkajíc za sůl kulturnosti regionu. Chtěla bych i nadále podporovat kulturu jak v Plzni, tak v širším regionu.

3. Jakých hodnot si vážíte a co Vám naopak nejvíce vadí?

Kromě zásadních hodnot obsažených v Desateru je to profesionalita, neprofesionalita mi naopak nejvíce vadí.

4. Máte svoje životní krédo či motto?

To co ctím je víra, naděje a láska. Osobní slogan nemám a asi by nemělo smysl si jej vymýšlet.

5. Máte nějakou oblíbenou osobnost či politický vzor?

Obecně mne vždy fascinovaly ženy, které vedle významné profesionální dráhy byly také vzornými matkami. Jmenovala bych tři: Marii Sklodowskou Curie, z českých žen pak spisovatelku Boženu Němcovou a filmovou režisérku Věru Chytilovou.

6. Co Vás nejvíce zajímá ve městě, kde kandidujete? Co byste chtěla změnit?

Stále mne zajímá to, co celý život – kultura. Chtěla bych prosadit více kultury do života občanů a také do jednání zastupitelstva. Chci se podílet na tom, aby kulturní nebyly jen „instituce“. Kulturní musí být také občané a zejména politici. Kultura v Plzni nezávisí jen na nových investicích, ale na celkovém duchov­ním a kulturním klimatu v Plzni.

7. Jaké jídlo byste uvařila přátelům?

Jako manželka vařím každodenně a snad bych, dle ohlasu ve své rodině, vypíchla svoji svíčkovou s houskovým knedlíkem.

8. Na závěr něco lehčího – jaký máte ráda druh humoru?

Anglický humor. Ale mám ráda humor jako takový, protože kromě pobavení, pomáhá mnohdy odstranit bariéry mezi lidmi. Dovede také nadlehčit problémy a tím je také s určitým nadhledem vyřešit.