KDU.breadcrumbs.homePlzeň - město Odpovědi náměstka primátora Petra Náhlíka na otázky ČTK

Odpovědi náměstka primátora Petra Náhlíka na otázky ČTK

Přidáno 14. 9. 2018
Dle zadání ČTK nesměla odpověď na jednu otázku přesáhnout tři řádky textu, při striktním dodržení tohoto pravidla by se čtenář ovšem nic nedozvěděl. :)
Jaké projekty by měly být investiční prioritou města v nadcházejícím volebním období a jak by měly být financovány?
1. Tramvajová trať k ZČU (včetně autobusového terminálu pro příměstské linky a záchytného parkoviště). Financována z rozpočtu města s využitím dodací EU
2. Dostavba západní části okruhu (od Křimic ke Globusu na Košutce). Financována z rozpočtu kraje a města (poměr 4:1) s využitím dodací EU a východní části okruhu (od Studentské, západně od trati, až k mostu na Jateční). Financována z rozpočtu státu, města a kraje (poměr 10:4:1).
3. Parkovací domy a záchytná parkoviště. Financování z rozpočtu města.

Jak chcete vylepšit dopravní situaci ve městě a zároveň zajistit dostatek parkovacích míst?
V roce 2018 byly schváleny všechny podklady a již se projektuje. Parkovací domy pro občany Plzně - u bazénu na Slovanech, u Luny na Borech, u Atomu na Lochotíně a záchytná parkoviště pro „přespolní“ u Úřadu práce a na Světovaru, u dálničního přivaděče.

Jak je vaše řešení rostoucí kriminality spojené se zvyšujícím počtem zahraničních dělníků ve městě a jeho okolí?
Problematiku zahraničních dělníků má komplexně v kompetenci Vláda ČR. Město Plzeň ani jiná obec v této oblasti nemají žádné pravomoci. Je nutné důsledně využívat – byť velmi omezených - kompetencí Městské policie a součinnost Policie ČR. Problémem je chování pracovních agentur. Plzeň i další obce již 3 roky marně žádají poslance o novelu zákona, která uložila agenturám odpovědnost za cizince, které do ČR přivezou.

Jak by měla být vyřešena dostavba lokality poblíž centra, v místě zbouraného domu kultury a zdevastovaných městských lázní?
Projekt AMESIDE je z hlediska urbanistického sice o něco lepší než předchozí záměr, ale nemá vyřešenou dopravní obslužnost. Tu lze vyřešit, jen když bude Americká uzavřena pro auta a zůstane zde jen MHD. Lázně má již 25 let soukromník, může je opravit, jen když se dohodne s AMESIDE a vyřeší parkování pro návštěvníky na jeho pozemcích.