KDU.breadcrumbs.homePlzeň - město Představení kandidáta do EP za Plzeňský kraj

Představení kandidáta do EP za Plzeňský kraj

Přidáno 2. 4. 2019

Prof. MUDr. Miloš Pešek, CSc.

Narozen 1. 10. 1950 v Plzni. Má 3 dětí a 12 vnoučat.

Miloš Pešek je český lékař, pneumolog, onkolog a ftizeolog, zabývající se především hrudní onkologií, genetikou, imunologií, ale také tuberkulózou a  dalšími plicními chorobami. V současnosti působí jako přednosta Kliniky pneumology a ftizeologie Fakultní nemocnice Plzeň, kde pracuje již 43 let.

Profesor Pešek má optimistický pohled na život. A jak sám říká, velkou roli v jeho životě hraje vděčnost. Vděčnost vůči tomu, co nás v životě potká. Věří, že od života dostáváme jen dobré věci a záleží jen na nás, jak s nimi naložíme, jestli jejich význam dokážeme dešifrovat. V Matoušově evangeliu v Bibli se praví, že tomu, kdo má, bude dáno ještě víc, a tomu, kdo nemá, bude odňato i to málo, co má. Chybí tam ale klíčové slovo vděčnost. Jste-li vděční za to, co od života dostáváte a umíte si s tím poradit, může se vám dařit velice dobře. Pokud jste nevděční, můžete přijít o všechno. Včetně zdraví. Už starověcí lékaři ale říkali, že nemoc je varování. Že nás upozorňuje, že něco je v našem životě špatně. A dáme-li si do pořádku život, máme větší naději se vyléčit. Hippokrates říkal: “Nejste-li připraveni změnit svůj život, není vám pomoci.” To je hluboká pravda. Stejně tak profesor Pešek léčil mnoho tisíc pacientů a ti, kteří byli úspěšní, prodělali často obdivuhodný osobnostní a duchovní rozvoj.

Nedávno s kolegy vydal knihu o diagnostice a úspěšných pacientech. Je totiž důležité, aby si pacienti uměli říci – tenhle sem taky chodil s těžkou nemocí a vyléčil se. Na to, aby k vám lidé přicházeli s důvěrou, potřebujete mít totiž pozitivní vzory.

28. října 2018 mu prezident udělil  medaili Za zásluhy I. stupně, za zásluhy o stát v oblasti vědy a školství.